Wat zijn goede koffiebonen

Wat zijn goede koffiebonen?

We drinken met zijn allen massaal koffie. En wereldwijd staat ’t in de top 3 van meest gedronken dranken. Maar gek genoeg weten de meeste mensen vrij weinig over koffie, koffiebonen en de bijzondere wereld die hierachter verschuilt gaat. Goede koffiebonen kun je simpelweg pas kopen als je iets meer over koffie en koffiebonen weet.

Goede koffiebonen zijn afhankelijk van een aantal belangrijke factoren. Naast de kwaliteit van het natuurproduct wordt er ook gekeken naar de herkomst, de wijze van productie, versheid en natuurlijk de branding en het verpakken van de koffiebonen als eindproduct.

” De kwaliteit van goede koffiebonen wordt bepaalt door de optelsom van een aantal belangrijke factoren. Denk aan het soort koffieboon, de herkomst, groeihoogte, klimaat, de boer en de branding.”

Over ’t algemeen zijn Arabica koffiebonen de beste kwaliteit koffiebonen die je kunt kopen. Omdat ruim de meerderheid van alle koffiebonen van de Arabica koffieplant komen zijn ook hierbinnen weer tal van degradaties in kwaliteit. Ook de hoogte waarop de koffieplant groeit is bepalend voor een goede kwaliteit koffieboon. De vuistregel is ‘hoe hoger hoe beter’. Arabica koffiebonen groeien veelal aan berghellingen op hoogtes van boven de 2.000 meter.

Ook de versheid van de Arabica koffiebonen zijn van essentieel belang. Hoe verser de boon des te lekkerder de koffie smaakt. Ook zorgen verse koffiebonen voor een intensere geur en schuimlaag tijdens het zetten van de koffie. Ook de branding is bepalend voor de kwaliteit en smaak van de koffiebonen. In Nederland zijn we over ’t algemeen gewend onze koffie donker gebrand te drinken. Dit zorgt voor een betrouwbare stevige smaak.