

Arabica koffiebonen staan over ’t algemeen bekend om haar goede kwaliteit. In theorie klopt dit ook wanneer je ze afstreept tegen andere type koffiebonen zoals de Robusta variant. Maar tegenwoordig is ruim 70% van alle koffiebonen afkomstig van de Arabica koffieplant. Zijn dit allemaal topbonen denk je?
Smaken verschillen simpelweg. Wat voor mij de beste koffieboon is kan voor jou de meest smerige van allemaal zijn. Daarom is het van belang dat je eerst goed weet wat je smaak is en waarnaar je voorkeuren uitgaan als ’t gaat om koffiedrinken.
Ben je een zoetekauw of hou je juist van een bittere en sterke bak dark roast koffie? De keuze aan Arabica koffiebonen is enorm en gaat letterlijk alle kanten op. Van koffiebonen uit Zuid-Amerika tot aan koffiebonen vers geplukt van de Kilimanjaro op Tanzania.
Na ’t uitgebreid selecteren, proeven en cuppen gaat de pure ambacht pas echt beginnen. De hoogste tijd voor actie in de branderij.
Met ’t cuppen van koffie wordt simpelweg het professionele proefproces bedoeld. Zie het als een kunst of wetenschap. Vergelijk het met een sommelier.
Rijpe koffiebessen verwerken kan op verschillende manieren, maar de Honey methode is wel een favoriet. Geweldige zachte koffiesmaken met voldoende pit.
Ben je de-keuze-is-hier-reuze ook een beetje beu? Iets te kiezen hebben is fijn, maar vandaag de dag heeft het fenomeen keuzestress ook de productgroep koffiebonen te grazen genomen.