Oogsten van arabica koffiebonen

Washed Arabica Koffiebonen

De Natte of Fully washed verwerking is het meest gebruikte verwerkingsproces. Anders dan de droge verwerking is de natte verwerking veel complexer en vergt meer mankracht en energie. Dit komt omdat er meer handelingen voor nodig zijn en de factor tijd een grote rol speelt. Het voordeel hiervan is dat het de koffieverwerkers de mogelijkheid geeft meer smaakvariatie aan de koffieboon toe te voegen.

Na het oogsten moeten de Arabica koffiebessen binnen 12 uur worden ontdaan van de schil en het vruchtvlees. Dit gebeurd in een ontpulpingmachine. Hierbij gaan de bessen door een wals waardoor de boon gescheiden wordt van de zoete brij. De koffieboon heeft dan alleen nog een geleiachtige pectinelaag. De koffiebonen gaan vervolgens een tank in en zullen hier een aantal uur tot dagen fermenteren. De tijd is afhankelijk van het klimaat. Deze fase mag niet te lang duren om het risico op overfermentatie te voorkomen. Als dit wel te lang duurt ontstaan er in de koffiebonen foute smaken. Onder andere rot fruit, wijn smaken of azijntonen.

” Arabica koffiebonen zijn afkomstig van de Arabica koffieplant. Aan deze plant groeien trossen met kleine rode besjes. In ieder besje zitten 2 rauwe en groene koffiebonen verscholen.”

Zodra de koffiebonen gefermenteerd zijn worden ze geselecteerd op kwaliteit.  De bonen worden verplaatst naar hiervoor bestemde baden die gevuld worden met water. Alle koffiebonen die gaan drijven zijn te licht van gewicht en zijn van mindere kwaliteit. Deze bonen worden eruit gefilterd. Alle goede koffiebonen worden schoon gespoeld. Door het spoelen word ook de geleiachtige pectine laag wat om de koffieboon zit verwijdert. Na deze handeling zullen de koffiebonen ongeveer 10 dagen worden gedroogd op verhoogde droogtafels of op betonnen patio’s.

Soms worden er ook droogmachines gebruikt. Het drogen in de zon is hetzelfde als bij de ongewassen methode. Ook hier worden de koffiebessen met regelmaat om geharkt om schimmelvorming tegen te gaan. Bij een percentage van 12% of minder is het tijd om Arabica koffiebonen te vervoeren. Bij een hoger vochtpercentage mogen de bonen niet vervoerd worden.

Fully washed koffie heeft een cleane en zuivere smaak. De body word hierdoor deels vermindert. Maar hier krijg je wel weer een frisse en levendige koffiesmaak voor terug met meer aciditeit.