Waar komen arabica koffiebonen vandaan?

Waar komt de Arabica koffieboon vandaan?

Ben je goed in topografie? Want Arabica koffiebonen kom je wereldwijd op veel plekken tegen en ze worden in veel landen geteeld. Van Colombia tot aan Indonesië. De Arabica koffieplant groeit op meerdere continenten, maar met één belangrijke en gemeenschappelijke deler: het moet er hoog, zonnig en niet al te droog zijn. Arabica koffiebessen genieten graag van goed uitzicht en groeien daarom het beste op een hoge berg met net aan voldoende zuurstof.

Arabica koffiebonen hebben – wanneer ze vergeleken worden met de andere varianten – de beste kwaliteit en worden daarom ook het meest geoogst en geconsumeerd. Arabica komt van origine uit de bergachtige streken in Ethiopië, en de koffieplant is gevoelig voor warmte en vocht. De Arabica koffieplant komt ’t beste tot zijn recht op hoogtes vanaf zo’n 900 meter, maar schrik niet als je ze tijdens een bergtocht tegenkomt en je hoogtemeter 2.345 meter hoog aangeeft. Hoe hoger, hoe beter.

” De Arabica koffieplant groeit graag op grote hoogte en zo dicht mogelijk in de buurt van de warme evenaar. Veel plantages vind je dan ook in Zuid Amerika en Zuid-Oost Azië. “

Er bestaan veel verschillende soorten koffieplanten. Maar het overgrote deel is niet geschikt voor consumptie. Koffieplanten zijn mooie donkergekleurde groene struiken die behoren tot de botanische familie van de Rubiaceae. Aan deze plant groeien groene koffiebesjes die uiteindelijk een mooie diepe rode kleur krijgen.