Arabica koffiebonen drogen

Traditioneel drogen van arabica koffiebonen

De droge verwerkingsmethode ook wel Natural is de oudste methode die men hanteert om Arabica koffiebonen te ontdoen van hun schil en vruchtvlees. Deze manier is in Ethiopië ontstaan toen er een te kort aan water was. Zodoende is men op zoek gegaan naar een alternatief.

Na de pluk worden de Arabica koffiebessen in Zuid Amerika en Azië op patio’s gelegd. In Afrika strooien ze de bessen uit op verhoogde droogbedden met worteldoek zodat er voldoende lucht bij komt en het vocht weg kan. Deze manier van verwerken moet binnen 18 uur na de oogst gebeuren om de kwaliteit van de boon te waarborgen. Dit heeft te maken met het aantal zon uren, temperatuur en luchtvochtigheid. Meerdere keren per dag worden alle koffiebessen om geharkt om schimmelvorming tegen te gaan. Ook zorgt het omharken ervoor dat elke kant van de koffiebes zijn deel zonuren krijgt. Het drogen van de koffiebessen neemt zo’n 23 dagen in beslag. Het vochtgehalte in de boon gaat dan van zo’n 65% naar minder dan 12%. Hierna wordt de harde ingedroogde laag vruchtvlees in een speciale machine eraf gekraakt. Vooral Brazilië en Ethiopië maken gebruik van deze verwerkingsmethode.

” Arabica koffiebonen zijn afkomstig van de Arabica koffieplant. Aan deze plant groeien trossen met kleine rode besjes. In ieder besje zitten 2 rauwe en groene koffiebonen verscholen.”

Een belangrijk onderdeel van deze methode is dat het verwerken erg milieuvriendelijk is. Dit komt omdat er geen water aan te pas komt. Het water van het natte proces wordt door de enzymen wat er na het verwerking in zit gezien als vervuild. Om die reden mag het water niet worden weggespoeld in het oppervlakte water. En daarnaast is er in zijn totaliteit minder energie nodig voor het droge proces omdat de zon het meeste werk doet.

De droge manier van verwerken zorgt voor een fruitige, zoete en volle smaak. Dit komt omdat tijdens het drogen al het zoete uit het vruchtvlees de tijd krijgt om in de koffieboon te trekken. Dit verwerkingsproces zorgt dus voor een unieke smaak. Het is daarom heel belangrijk dat men op strikte wijze en met zorg dit proces doorloopt om zo ook die unieke smaak te verkrijgen. Vaak krijgt de droge verwerkingsmethode onterecht een negatieve naam. Er zijn genoeg koffieboeren die hun mindere kwaliteit bonen op deze manier verwerken omdat het weinig mankracht kost en het ze toch wat oplevert. Er ontstaat dan schimmel door de nalatigheid en de bonen kunnen overrijp worden.