Arabica koffiebonen plukken in Indonesië

’t Oogsten van arabica koffiebonen

Voor ’t plukken van de rauwe koffiebonen of beter gezegd de koffiebessen zijn er 3 populaire manieren waarmee de arabica koffiebonen plantages periodiek bevrijdt worden van een rode zee aan prachtige trossen met kleine besjes. Wat dacht je van lekker oldschool plukken met de losse hand of iets sneller via de stripping methode. Het kan zelfs nog hipper dankzij de mogelijkheden om mechanisch te oogsten. Snelheid is tegenwoordig een dingetje in koffieland. Beste zonde eigenlijk wanneer je beseft dat Arabica koffie een ambachtelijk natuurproduct is.

De bessen van de koffieplant groeien allemaal op eigen tempo. Dit heeft te maken met de plek in de struik waar de koffiebes hangt. Zo hangt de een op het zuiden en de ander op het noorden. Of de een vind je bovenin de struik en de andere onderin. Hierdoor verschilt het aantal zonuren en de temperatuur. Deze verschillen zorgen ervoor dat er aan een tak zowel onrijpe groene als rijpe rode koffiebessen hangen. De variaties in oogsten zorgen daardoor voor een groot verschil in de kwaliteit van koffie.

” Arabica koffiebonen zijn afkomstig van de Arabica koffieplant. Aan deze plant groeien trossen met kleine rode besjes. In ieder besje zitten 2 rauwe en groene koffiebonen verscholen.”

Bij ’t handmatig plukken worden alleen de beste en meeste rijpe koffiebessen een voor een geplukt. De koffieplantages worden rij voor rij en struik voor struik gecontroleerd op de meest rijpe bessen. Deze bessen zijn te herkennen aan hun dieprode kleur. Je kan wel nagaan dat deze manier van oogsten een hoop tijd en mankracht vergt. Maar geduld word beloont. Want doordat alleen de meest rijpe bessen worden geplukt levert dit ook de best kwalitatieve koffie op. Omdat niet alle bessen op hetzelfde moment rijp zijn duurt dit proces zo’n 2 tot 3 maanden voordat alle bessen op het juiste moment zijn geplukt.

Stripping is ook een techniek waarbij de bessen manueel van de takken worden gehaald. Alleen is deze techniek een snellere variant omdat in een keer alle koffiebessen van de tak worden geritst. Bij deze manier van oogsten worden zowel de blaadjes, onrijpe als rijpe koffiebessen geplukt. Door deze techniek gaat ook een deel van de op komende nieuwe bloemen verloren. Uit deze nieuwe bloemen komen normaal gesproken weer nieuwe koffiebessen. Maar omdat deze bloemen door het strippen worden beschadigd kan dit funest zijn voor een nieuwe oogst.

De mechanische techniek word het meest gebruikt op grote plantages met uitgestrekte vlaktes. Met als doel massaproductie en koffie van mindere kwaliteit. De plantages waar ze de koffiebessen oogsten met machines zijn hier speciaal voor ontworpen. De straten tussen de rijen met koffieplanten moeten een stuk breder zijn zodat de machines hier doorheen kunnen rijden. De Machine gaat dan struik voor struik langs om deze leeg te schudden. Hierbij komen zowel de dieprode rijpe bessen als de nog onrijpe groene bessen los. Deze worden opgevangen en meegnomen voor het verwerkingsproces.

donna_icon

" Ontdek de bijzondere wereld achter arabica koffie en al ’t pure dat moeder natuur ons te bieden heeft "