

Arabica koffiebonen uit India Malabar zijn qua historie en uiterlijk wellicht wel de meest unieke koffieboon die we kennen. Ze zijn best groot en geel van kleur. Ze zitten in feite al in het eerste stadium van de reis naar een donkerbruin bestaan als gebrande koffieboon. De oorzaak is simpel te verklaren. Het heeft te maken met de manier waarop deze koffiebonen worden verwerkt tot gebruiksklare koffieboon. Deze methode heet ‘Monsooning’ en wordt al eeuwen lang toegepast in India.
Vroeger toen we nog dachten dat de aarde plat was en we in schepen de oceanen opdreven om op onderzoek uit te gaan naar ’t beloofde land werd alle vracht nog vervoerd met houten zeilschepen. En dat ging niet zo snel en daarnaast waren de schepen vrij van enige isolatie en droegen hooguit het keurmerk spatwaterdicht. Door alle technische en facilitaire beperkingen duurde het vier tot zes maanden voordat de schepen hun tocht – met soms wat vochtige handel – vanaf Kaap de Goede Hoop naar Europa hadden gemaakt.
Doordat de arabica koffiebonen in het vochtige onderruim opgeslagen lagen en blootgesteld werden aan hoge luchtvochtigheid en forse zeewind verouderde de koffiebonen best snel. De Arabica koffiebonen verloren de fruittonen en verkleurde van groen naar goudgeel. Al ’t fruitige en friszure dat een groene arabica koffieboon bij zich draagt is er tijdens de hevige boottocht af gewaaid. In Europa raakten we gewend aan de unieke smaak van deze koffiebonen uit India Malabar. Dus toen het transport door de komst van de industriële revolutie versneld en verbeterd werd is het ‘Monsooning’ proces ontwikkeld om de smaak van vroeger te simuleren.
Omdat Malabar in de natste regio van India ligt is dit de perfecte plek om deze authentieke manier in stand te houden. Bij het Monsooning proces worden de koffiebonen aan de vochtige moessonwind uit de Arabische Zee blootgesteld. Dit gebeurd op een gecontroleerde manier in goede geventileerde magazijnen. Vanaf eind Juni begint het regenseizoen in India.
De Arabica koffiebonen worden dan ongewassen in lagen van vier tot zes centimeter dik uitgestrooid en meerdere keren per uur omgeharkt. Het om harken word gedaan om te voorkomen dat schimmels de rauwe koffiebonen aan zullen tasten. Door deze speciale techniek verandert de kleur, de vorm en de grootte van de koffieboon net zoals dat vroeger in het onderruim van de schepen gebeurde. Dit proces duurt zo’n drie tot vier maanden.