

Heerlijk zachte koffiesmaken met net dat beetje pit en karakter dat je zoekt in een goed uitgebalanceerd kopje koffie. Dat is de kracht van Honey dried Arabica koffiebonen. We zijn over ’t algemeen gewend om washed Arabica koffiebonen te drinken die vaak donker worden gebrand. Gelukkig komt er steeds meer ruimte voor koffiebonen die iets meer karakter van Moeder Natuur met zich meebrengen. Arabica koffiebonen die op de Honey methode zijn verwerkt zijn een perfect voorbeeld.
De laatste jaren is de Honey methode een steeds vaker gebruikte methode geworden om de Arabica koffiebonen te verwerken. Vooral in El Salvador en Costa Rica werken ze graag met het Honey verwerkingsproces. Anders dan bij het Natte proces wordt bij de Honey methode alleen de schil van de vrucht verwijdert. De schil kan nogal wat bittere smaken in zich hebben wat de zoetigheid van de koffieboon kan reduceren. De rauwe Arabica Kofiebonen hebben na het verwijderen van de schil nog een bepaald percentage aan vruchtvlees om zich heen. Bij elke Honey variant is dit percentage anders. Als ze de schil kwijt zijn worden ze net als bij het droge proces in de zon uit gestrooid om te drogen.
White honey dried arabica koffiebonen zijn eigelijk niet anders dan de gewassen methode. Bij deze methode blijft nog maar een klein percentage vruchtvlees achter. Ook wel de pectine laag genoemd. Yellow honey dried Arabica koffiebonen hebben nog een percentage van zo’n 25% aan vruchtvlees om zich heen. Deze Honey variant heeft het meest weg van de halfgewassen methode.
Vanaf de Golden honey gaat ook de manier van drogen mee spelen in de verwerking naar een zoete smaaksensatie. Deze Arabica koffiebonen hebben na het ontpulpen nog iets meer vruchtvlees om zich heen dan bij de Yellow bonen. Hierna worden de bonen in droog en zonnige weer gedroogd. De temperatuur moet hoog zijn en de luchtvochtigheid laag. Deze weersomstandigheden zorgen voor een snel droogproces.
De Red honey dried Arabica koffiebonen behouden ongeveer 50% van zijn vruchtvlees. De Black honey ligt het dichts bij de droog verwerkte bonen omdat de Arabica koffiebonen nog 100% van zijn vruchtvlees hebben over gehouden. Deze twee Honey varianten worden te drogen gelegd in de schaduw. Het liefst onder doeken of in broeikassen. Dit doen ze voor een hoge luchtvochtigheid. Door de hoge luchtvochtigheid duurt het droogproces langer en hebben de smaken van het vruchtvlees de tijd om in de Arabica koffiebonen te trekken. Door de lange droogtijd kan het vruchtvlees helemaal zwart worden.
Om de koffieboon te ontdoen van de schil heb je verschillende manieren. Bij de Ecuador Honey koffieboon gebruiken ze de pulped natural techniek, ook wel ‘Honey’ genoemd. Hierbij wordt de buitenkant van de vrucht afgeschuurd in een machine en blijft het vruchtvlees om de koffieboon zitten. Na dit proces worden de bonen uitgestrooid op grote droog tafels. Hierdoor krijgt de koffieboon de kans om al het zoete van het vruchtvlees op te nemen terwijl deze in droogt en een honing achtig laagje krijgt. Om te zorgen dat dit proces precies genoeg tijd krijgt worden de bonen meerdere keren per uur om geharkt. Het drogen van de koffieboon duurt gemiddeld twee tot drie weken, hierdoor wordt het vocht in de boon teruggebracht naar 11%. Door deze techniek krijgt de koffieboon een friss en zoete smaak.