

Of het vandaag de dag de duurste koffie ter wereld is hou je van me tegoed. Dit komt omdat de koffieprijs schommelt en niet in beton gegoten is. Maar dat ‘Kopi Luwak’ bij één van de duurste en meest unieke koffiesoorten ter wereld hoort is een feit. Dit zit ‘m niet in het verbouwen van een heel exclusief gewas op een te mooie locatie, maar het zit ‘m letterlijk in de staart van de Luwak. Naja net onder de staart dan…
De Luwak is een bijzonder beestje die – wanneer je met geknepen ogen kijkt – wel wat wegheeft van een kat of een das. Of een kruising hiertussen. Deze koffiesoort komt van origine uit Indonesië waar ‘Kopi’ opvallend genoeg koffie betekent. De Luwak heeft een spitse neus waarmee hij makkelijk koffiebesjes kan opsporen.
In de besjes zitten over ’t algemeen 2 koffiebonen. Deze komen er aan het einde van de rit via de achterkant van de Luwak weer naar buiten. Koffieplukkers ontdekten bij gebrek aan beter dat deze verteerde koffiebonen bijzonder lekkere eigenschappen hebben. Kopi Luwak werd dan ook snel populair, maar vanwege de schaarste direct een delicaat product met een prijskaartje.
Deze koffiebonen staan bekend om de uitzonderlijke smaak en een aromatische beleving waar je oprecht blij van wordt. Helaas zit er ook een minder prettig luchtje aan dit verhaal.
Vanwege de extreme schaarste en toenemende populariteit is dit product ook erg interessant voor handelaren die ’t niet zo hebben op duurzaam, diervriendelijk en verantwoord ondernemen. De afgelopen jaren is er dan ook een erg dieronvriendelijke handel ontstaan in dit dier en dit product.