Soorten Koffiebonen

Bestaat de perfect gebrande koffieboon?

Goeie vraag! We drinken wereldwijd massaal koffie en dat doen we al honderden jaren zonder echt stil te staan bij wat we nu exact aan ’t drinken zijn. Hoe worden (arabica) koffiebonen eigenlijk gebrand? En hoe gaat dat dan in zijn werk? Een hoop vragen die we interessant genoeg vonden voor een klein onderzoekje. Lees hier de samenvatting.

” Koffiebonen branden is pure ambacht. een bijzonder proces waar wetenschap, creativiteit en vakmanschap samen komen tot een aromatische beleving om nooit meer te vergeten “

Koffiebonen branden is serieus een vak apart en niet voor iedereen weggelegd. Naast de perfecte kwaliteit koffieboon is het van cruciaal belang dat de branding perfect volgens plan verloopt. En er geen per ongelukjes plaatsvinden.

Door middel van hitte komt er in de koffieboon een proces opgang waarbij er allemaal aroma’s vrijkomen en de boon langzaam van gedaante veranderd. De ideale temperatuur voor de brander is tussen de 200 en 240 graden Celsius. De meeste branders hebben een ronddraaiende trommel – zoals in de video – die ervoor zorgen dat de bonen kalm en gelijkmatig geroosterd worden.

De rauwe koffiebonen verliezen gedurende het proces 15 tot 20% vocht. Hierdoor verliest de boon een deel van ’t gewicht, maar daarentegen zet de boon door de hitte ook weer een klein beetje uit. Het afkoelen is minstens zo belangrijk als het verwarmen van de vers gebrande koffiebonen. Gaat ’t afkoelen niet helemaal volgens plan? Dan is de kans groot dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

' Maak kennis met 't geliefde koffiemeisje