
10 jun De geschiedenis van Arabica koffie uit Indonesië
Tijdens het begin van de 17e eeuw veroverde de VOC de stad Batavia. Dit was de hoofdstad van Java en hier was het hoofdkwartier van de VOC gevestigd. Men probeerde Batavia zo te herbouwen dat het zou lijken op een Nederlandse stad met onze oer-Hollandse kanalen inclusief het bouwen van een versterkt fort en een aantal warenhuizen voor alle handelswaren van de VOC. Indonesië was in die tijd een Nederlands kolonie en kreeg daarom de naam Nederlands-Indie. De eerste export aan Arabica koffiebonen vanuit Indonesië werd dan ook verscheept door de VOC naar Europa.
Batavia was van 1619 tot 1799 het hoofdkwartier van de VOC in Azië. De stad ligt aan de noordkust van Java en is sinds 1942 beter bekend onder de naam Jakarta. Dit is de huidige hoofdstad van dit mystieke land met de meeste eilanden ter wereld.
De eerste poging om koffie te telen op de Indonesische archipel ging niet zoals verwacht en viel vies tegen. In 1696 kreeg de gouverneur van Batavia een aantal arabica koffieplanten. Dit was een exclusief geschenk van de Nederlandse gouverneur van Malabar in India. Door een overstroming in Batavia werden deze koffieplanten planten helaas verwoest. In 1699 werd een tweede lading met ‘Coffea Arabica’ planten verzonden. Deze arabica koffieplanten zijn het begin geweest van de enorme hoeveelheid aan koffieplantages die het land inmiddels rijk is.
Java is het eerste eiland geweest waarop koffie werd verbouwd. Hier heeft dit eiland zijn bekendheid grotendeels dan ook aan te danken. Ondanks een roestziekte – die in 1876 de bladeren van de arabica koffieplant aan tastte en groot deel van de koffieplantages heeft weggevaagd – is Java tot op heden nog steeds een topproducent van Arabica koffiebonen. De naam Java is ook de oorspronkelijke bijnaam voor koffie. Mocht je ooit iemand horen zeggen; ‘een kop Java graag’ dan weet je dat dit een kop koffie is.
Tijdens de Tweede Wereld oorlog veranderde de naam Batavia in Jakarta. In 1949 werd Indonesië onafhankelijk. In Nederland werd in 1988 het keurmerk Max Havelaar opgezet om eerlijke en duurzame koffie op de kaar te zetten.