

De Arabica koffieplant kent een lange en interessante geschiedenis. Laten we aftrappen met ’t feit dat ze van oorsprong uit Afrika komen en dan met name uit Ethiopië. Ook Madagascar doet aardig mee en in Zuid-Oost Azië en op Mauritius vind je ook nog een aantal soorten.
De Arabica plant staat bekend om het leveren van hoogwaardige kwaliteit koffiebonen. De Arabica koffieboon heeft een meer mildere en aromatische koffiesmaak. Wil je echt een topbakje koffie drinken? Dan is het van uiterst belang dat je enkel en alleen de rijpe vruchten plukt en daar koffiebonen van gaat branden.
De Arabica koffieplant groeit tegenwoordig vooral in Zuid-Amerika. Brazilië is hofleverancier en verantwoordelijk voor 30% van de wereldwijde productie van Arabica koffiebonen. De vrucht van de koffieplant bevat een pit met daarin de koffiebonen. Omdat de bonen tijdens het rijpingsproces tegen elkaar aan worden gedrukt ontstaat er een karakteristieke vorm die de koffieboon zo herkenbaar maakt.
Na ’t uitgebreid selecteren, proeven en cuppen gaat de pure ambacht pas echt beginnen. De hoogste tijd voor actie in de branderij.
Met ’t cuppen van koffie wordt simpelweg het professionele proefproces bedoeld. Zie het als een kunst of wetenschap. Vergelijk het met een sommelier.
Rijpe koffiebessen verwerken kan op verschillende manieren, maar de Honey methode is wel een favoriet. Geweldige zachte koffiesmaken met voldoende pit.