
Arabica koffiebonen branden
Na ’t uitgebreid selecteren, proeven en cuppen gaat de pure ambacht pas echt beginnen. De hoogste tijd voor actie in de branderij.
" Arabica koffiebonen van premium kwaliteit groeien niet overal, maar op bijzondere plekken zo dicht mogelijk tegen de warme evenaar aan. De hoogte is allesbepalend voor de creatie van premium kwaliteit Arabica koffiebonen. De meest bijzondere plantages liggen op eenzame hoogtes tussen de 1.600 en 3.000 meter. Qua uitzicht hoeft 't de arabica koffiebesjes aan niets te ontbreken. Mits er onzekere koffiebonen tussenhangen met gevoel voor hoogtevrees "
Niet gek opkijken als je dit waarneemt. Want niet iedereen is ervan op de hoogte dat Arabica koffiebonen verhuld zitten in kleine rode besjes die groeien aan de Coffea Arabica koffieplant.
De koffiebonen zitten met zijn tweeën in zo’n rood besje tot aan ’t moment van plukken. Het liefste met de hand zodat alle nog net-niet-rijpe besjes nog even mogen blijven hangen.
Na ’t plukken worden de besjes met zorg geselecteerd en ingedeeld in de juiste klasse. Daarna worden ze gewassen en ontdaan van alle bijzaken.
Voor ‘t plukken van de koffiebessen zijn er 3 populaire methodes. Wat dacht je van lekker oldschool plukken met de losse hand of iets sneller via de stripping methode? Mechanisch kan ook maar dit is de minst prettige variant voor Moeder Natuur omdat dit ‘t ecosysteem verstoord.
" Je diepste wortels liggen in de natuur. Ongeacht wie je bent, waar je woont of wat voor leven je ook leidt, je blijft onherroepelijk verbonden met Moeder Natuur en de rest van haar schepping "
Charles Edward Cook, Schrijver en filosoof
Arabica koffiebonen van premium kwaliteit groeien niet overal, maar op bijzondere plekken zo dicht mogelijk tegen de warme evenaar aan. De hoogte is allesbepalend voor de creatie van premium kwaliteit Arabica koffiebonen.
De premium groene arabica koffiebonen van Donna Verde zijn altijd vers ingekocht van de koffieplantages waarmee wij samenwerken. Door dagelijks in kleine hoeveelheden te branden garanderen we versheid. Dit doen we ambachtelijk. Met oog voor detail.
Na ’t uitgebreid selecteren, proeven en cuppen gaat de pure ambacht pas echt beginnen. De hoogste tijd voor actie in de branderij.
Met ’t cuppen van koffie wordt simpelweg het professionele proefproces bedoeld. Zie het als een kunst of wetenschap. Vergelijk het met een sommelier.
Rijpe koffiebessen verwerken kan op verschillende manieren, maar de Honey methode is wel een favoriet. Geweldige zachte koffiesmaken met voldoende pit.
Ben je de-keuze-is-hier-reuze ook een beetje beu? Iets te kiezen hebben is fijn, maar vandaag de dag heeft het fenomeen keuzestress ook de productgroep koffiebonen te grazen genomen.
Wist je dat de wereldberoemde Cappuccino haar oorsprong kent in ’t oude Wenen? In de 17e eeuw wisten de Turken van ’t Ottomaanse rijk Wenen te veroveren.
Wil je genieten van heerlijke Arabica koffie met een lekkere zoete nasmaak zonder dat je er iets aan hoeft toe te voegen?
Het traditioneel drogen van Arabica koffiebonen gebeurt gelukkig nog steeds. Deze manier van koffiebonen verwerken zorgt voor een heerlijke natuurlijke smaaksensatie.
De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika en ligt in ’t prachtige Tanzania. Aan de hellingen van deze veelzijdige bergketen groeien bijzondere Arabica koffiebonen.
Wat zijn nu de beste koffiebonen voor je koffie volautomaat? Het is en blijft een kwestie van smaak. Donna legt ’t aan je uit.
Na ’t oogsten moeten de Arabica koffiebessen binnen 12 uur worden ontdaan van de schil en het vruchtvlees. Dit gebeurd in een ontpulpingmachine.
Na ’t oogsten van de rijpe koffiebessen worden de Arabica koffiebonen ontdaan van hun schil en het vruchtvlees.
Wat dacht je van lekker oldschool plukken met de losse hand of iets sneller via de stripping methode. Het kan zelfs nog hipper dankzij de mogelijkheden om mechanisch te oogsten.
Deze koffie bestaat 100% Arabica koffiebonen. Je leest ’t tegenwoordig op iedere verpakking en koffiemerken scheppen er anno 2020 graag over op. Maar wat betekent 100% Arabica eigenlijk? En welke alternatieven zijn er naast arabica koffiebonen nog meer? Donna Verde zoekt het allemaal voor je uit en vertelt wekelijks nieuwe verhalen om jou als lezer te informeren en inspireren.
Koffiebonen van hoge kwaliteit zijn meestal 100% Arabica of hebben een klein beetje Robusta om de koffie iets meer body en een stevige schuimlaag te geven. Het grote verschil tussen deze twee type koffiebonen is dat Arabica koffiebonen op grote hoogte groeien en daardoor een veel complexer proces doorlopen. Robusta koffiebonen groeien in lagere gebieden en zijn door de andere eigenschappen van de natuur daardoor totaal anders van smaak.
Ook de versheid van de Arabica koffiebonen zijn van essentieel belang. Hoe verser de boon des te lekkerder de koffie smaakt. Ook zorgen verse koffiebonen voor een intensere geur en schuimlaag tijdens het zetten van de koffie. Ook de branding is bepalend voor de kwaliteit en smaak van de koffiebonen. In Nederland zijn we over ‘t algemeen gewend onze koffie donker gebrand te drinken. Dit zorgt voor een betrouwbare stevige smaak.