

Na het oogsten van de Arabica koffiebonen zijn er een aantal trucjes om de koffiebessen te ontdoen van de schil en het overtollige vruchtvlees. In de basis zijn er 2 manieren om te werk te gaan. In de basis zijn dat de droge en de natte verwerking. Vanuit daar zijn er nog meer variaties ontstaan. Elke manier van verwerken zorgt voor een ander smaakprofiel in de Arabica koffieboon.
De meest natuurlijke manier van verwerken is de droge verwerking ook wel ‘natural’ genoemd. Bij deze manier worden de koffiebessen na het plukken direct op grote droogtafels gelegd om vanaf daar Moeder Natuur haar werk te laten doen. Doordat hierbij de zon het vruchtvlees laat indrogen trekken de smaken van het vruchtvlees in de koffiebonen. Dit zorgt voor Arabica koffiebonen met een meer natuurlijke smaak, mits de koffiebonen niet te donker worden gebrand. De kans is groot dat je dat mooie laagje door de hitte gaat verliezen. Zonde van de smaak!
Een andere vorm van verwerken is natte verwerking of Fully washed. Bij de fully washed methode worden de Arabica koffiebessen na het plukken binnen 12 uur ontdaan van hun schil en vruchtvlees. Daarna blijft er alleen nog een gelei achtig laagje achter. In de pectine laag zullen ze een aantal uren tot een aantal dagen de tijd krijgen om te fermenteren in speciale tank. De Arabica koffieboon word na het fermenteren gewassen in grote baden. De arabica koffiebonen van mindere kwaliteit gaan in deze baden drijven en kunnen er op deze manier uitgefilterd worden.
Als je de Natural en Fully washed methode combineert krijg je een aantal semi-gewassen varianten. De eerste is de Pulped natural techniek. Bij deze manier van verwerken word alleen de schil van de koffiebessen verwijdert. Hierdoor blijft zoete brij rondom de boon behouden en kan ook deze smaak weer in de bonen trekken als ze zo’n 23 dagen liggen te drogen.
De Giling Basah techniek houdt in dat ook hier weer de schil van de boon word afgehaald. Hierna worden de bonen voor 2 dagen in de zon gelegd. Na deze 2 dagen zijn de koffiebonen nog vochtig genoeg om de brij eromheen te verwijderen. De koffiebonen worden dan in zand of op alsalt gelegd waarbij de aardse tonen in de boon gaan zitten.
Honey is een wat intensievere manier van verwerken en kent hierin ook weer een aantal variaties. Dit heeft vooral te maken met het percentage aan zoete brij wat om de koffieboon over blijft na het ontpulpen. Als de bonen zijn ontpulpt worden ze te drogen gelegd in zon net als bij de droge verwerking. De Honey soorten die ontstaan door de verwerking zijn white honey, yelow honey, golden honey, red honey en black honey. Elke Honey variant heeft daardoor een andere smaak.