koffiebonen uit India

Arabica koffiebonen uit India

Volgens een oude mythe is de Indiase koffieteelt in de 17e eeuw ontstaan door de Soefi-monnik genaamd Baba Budan. Terwijl deze held na een bedevaartstocht terugkeerde van Mekka naar India smokkelde hij zeven rauwe koffiebonen mee in zijn mooie grote grijze baard. Wist je dat zeven een heilig getal is binnen de Islam? Daarom wordt dit op de dag van vandaag als een religieuze daad gezien. Baba Budan heeft bij terugkomst in zijn dorp de rauwe koffiebonen tijdelijk verstopt om ze vervolgens te planten op de hellingen van een berg in Karnataka, vlak bij zijn huis. Als eerbetoon is de berg ‘Baba Budangiri’ naar hem vernoemd. En hier wordt nog steeds koffie geteeld…

” Baba Budan smokkelde zeven rauwe koffiebonen mee de grens over van Mekka naar India. ZO ontstonden de eerste koffieplantages op de hellingen van een berg in Karnataka “

Een bijzondere koffie uit India is Monsoon Malabar. Het proces wat deze boon door maakt heet Monsooning en is ontstaan in de tijd dat de VOC koffiebonen vanuit India met houten zeil schepen naar Europa voerden. Dit proces wordt nu na gebootst in grote magazijnen in Malabar met behulp van de Moesson wind.

Momenteel wordt een groot deel van de koffieproductie gemaakt in de heuvelachtige regio van Zuid-India. In de eerste plaats vertegenwoordigt Karnataka 53%, gevolgd door Kerala met 28% en Tamil Nadu met 11%. Indiase koffie is zoals gezegd de best geteelde koffie in de schaduw. Vaak in combinatie met kruiden die naast de struiken groeien zoals kaneel, kruidnagel en noodmuskaat. Deze kruiden zorgen voor de toevoeging van smaken aan de koffiebonen.

De verwerking van koffie in India gebeurt op twee manieren. Droge verwerking en natte verwerking. Droge verwerking is de traditionele manier van drogen in de zon. Deze verwerkingsmethode heeft de voorkeur vanwege het positieve effect op de smaak. Dit omdat de boon meer zoete smaken vast houd. Dit proef je terug in de koffie. Bij de natte verwerkingsmethode worden de koffiebonen gefermenteerd en gewassen. Deze methode word gebruikt om defecte bonen te scheiden van de goede.