

Indonesië staat op nummer drie op de lijst van koffieproducerende landen. Dit land bestaat uit 17.508 eilanden en is hierdoor de grootste eilanden keten van de hele wereld. Ongeveer 990 van al die eilanden is bewoond. Slechts op een paar eilanden word koffie geproduceerd. Onder andere in Sumatra, Java en Sulawesi. Sumatra is het grootste eiland van Indonesië en verbouwt 60% van de koffie en ze zijn er nog erg goed in ook. Arabica koffiebonen uit dit land staan dan ook hoog op onze ranglijst.
Arabica koffiebonen uit Sumatra hebben een opvallende blauwige kleur wanneer ze nog niet gebrand zijn. Deze kleur is te danken aan een tekort aan ijzer in de grond. De smaak van deze bijzondere koffiebonen uit Indonesië is heerlijk zacht met een zoetig karakter die evenwichtig en intens is. Ook staat Indonesië bekend om een wel heel exclusief en overdreven duur kopje koffie. Beter bekend onder de naam ‘Kopi Luwak’
Sumatra Mandheling koffie wordt verbouwd op de hellingen van de vulkanische berg Leuser. Deze berg is de thuisbasis van een van de oudste en meest diverse ecosystemen ter wereld. De Leuser vulkaan is begroeid met bergbossen en heeft een hoogte van 3381 meter. Een prachtige Jungle waar orang-oetans leven, maar ook tijgers, olifanten en neushoorns. Het is er warm en benauwd. Dit is voor het groeien van arabica koffieplanten en de koffiebessen perfect. Deze jungle is ook de laatste plek op aarde waar al deze dieren samen leven onder hetzelfde groene dak.
Mandheling-koffie wordt genoemd ter ere van de Mandailing-bevolking, een etnische groep in het Batak-gebied. De Mandailing is een traditionele culturele groep in Zuidoost-Azië. Ze komen vooral voor in het noordelijke deel van het eiland Sumatra in Indonesië. De Mandailing werden beïnvloed door de moslimcultuur en bekeerden ze zich tot de islam.
Een van de verwerkingsmethoden van de Indonesische koffieboon is het traditionele en zeer unieke proces genaamd Gilling Basah. Dit semi-gewassen proces heeft een bijzonder effect op de kwaliteit van de koffie. Het vermindert de zuurgraad van de koffie aanzienlijk en geeft een vol karakter. Hierdoor ontstaat er een zachtere, rondere, zwaardere koffiesmaak met een stroperig mondgevoel. Het introduceert echter ook een scala aan extra smaken, soms plantaardig of kruiden, soms houtachtig.