Cuppen Arabica koffiebonen

Arabica koffiebonen cuppen

Met ’t cuppen van koffie wordt simpelweg het professionele proefproces bedoeld. Arabica koffiebonen cuppen is als ’t ware een kunst of wetenschap. Vergelijk het met een sommelier. Over smaak valt in feite niet te twisten, maar om een betrouwbare en stabiele koffiesmaak te kunnen garanderen is het van belang dat elke koffiesmaak vanuit deze wetenschap tot stand is gekomen. Zie het als de corebusiness van de koffiebrander. Het branden van koffie ansicht is zo gedaan en vaak geautomatiseerd. De perfectie zit hem voornamelijk in het selecteren van de juiste Arabica koffiebonen en het creëren van een optimale smaakbeleving.

Het goed kunnen cuppen van koffie en het kunnen selecteren van de beste Arabica koffiebonen is best een kunstje. Het vraagt om veel oefening, geduld en ervaring. Cuppen zorg ervoor dat de koffiebrander de koffiebonen goed kan beoordelen. Dit gebeurt niet alleen op het moment dat er nieuwe Arabica koffiebonen worden ingekocht, maar periodiek om te waarborgen dat de smaak per koffie betrouwbaar is en blijft.

” Arabica koffiebonen zijn afkomstig van de Arabica koffieplant. Aan deze plant groeien trossen met kleine rode besjes. In ieder besje zitten 2 rauwe en groene koffiebonen verscholen.”

Het proeven van de koffie gebeurt altijd vroeg op de ochtend zodat de smaakpapillen nog naturel zijn. Dus het is onhandig om kort ervoor je tanden te poetsen, aroma rijke producten te nuttigen of jezelf onder te sprayen met parfum. Het cuppen van koffie vind eveneens plaats bij zuiver daglicht zodat ook de kleur en structuur van de koffie goed beoordeeld kan worden.

Arabica koffiebonen cuppen gebeurt meestal op drie verschillende temperaturen. Elke temperatuur onthuld andere smaken en vertelt zo iets meer over de koffie en de wijze van branding. Het proeven van de koffie gebeurt meestal bij 71, 57 en 37 graden Celsius. Door de koffie te laten afkoelen en te meten kunnen deze stappen kort na elkaar genomen worden.