arabica koffiebonen branden dv

Arabica koffiebonen branden

Na het uitgebreid proeven, selecteren en cuppen van de Arabica koffiebonen begint er een ambachtelijk hoofdstuk. Arabica koffiebonen branden. De hoogste tijd voor vakmanschap. Tijd om de groene bonen om te toveren tot volwaardige koffiebonen. Met als uitgangspunt een premium koffieboon met een bijzondere smaakbeleving.

De koffiebrander kan de koffie maken of breken. Hoe goed of premium de groene rauwe koffiebonen ook zijn. Er is een wezenlijk verschil tussen ‘staalbranden’ en koffiebonen branden voor de productie. Bij staalbranders brand je meestal kleine oplages van ongeveer 200 tot 500 gram. Bij het branden voor productie giet je er per branding met gemak 5 tot 20 kilo rauwe koffiebonen in.

” Arabica koffiebonen zijn afkomstig van de Arabica koffieplant. Aan deze plant groeien trossen met kleine rode besjes. In ieder besje zitten 2 rauwe en groene koffiebonen verscholen.”

Het niet industrieel branden van Arabica koffiebonen is ten alle tijden beter en lekkerder. Een authentieke koffiebrander doet er per branding tussen de 8 en 15 minuten over. Wanneer Arabica koffiebonen voor het eerst in een grotere oplage gebrand zijn, worden ze opnieuw uitgebreid gecontroleerd en getest op smaak en karakter.

Bij de traditionele wijze van koffie branden worden de groene koffiebonen gebrand in een afgesloten trommel die – wanneer je de grote startknop indrukt – gaat ronddraaien. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig en nauwkeurig verspreid en kunnen de Arabica koffiebonen vrij bewegen zodat ze rondom mooi bruin kunnen worden.