Rijke geschiedenis van Guatemala

Arabica koffie uit Guatemala

Guatemala is het meest authentieke koffieland van Midden-Amerika. Dit land – dat per jaar een beste hoeveelheid arabica koffiebonen produceert – heeft gigantische vulkanen, uitgestrekte berglandschappen, lieflijke dorpjes en eeuwenoude ruïnes verstopt in de groene jungle zoals op de foto afgebeeld. Naast de rijke biodiversiteit heeft Guatemala ook een bijzondere culturele geschiedenis die ver terug rijkt in de tijd en vandaag de dag ’t land nog tekent met de aanwezige invloeden van de mysterieuze Maya’s. 

” De naam Guatemala is afkomstig uit de Maya-taal Kaqchikel. Dat betekent Land van veel bomen. Dit is niet zo vreemd. Guatamala bestaat namelijk voor bijna 20% uit ongerepte jungle. Oftewel de mysterieuze Maya Jungle van Guatemala.”

Rond 1750 maakte Guatamala voor ’t eerst kennis met de koffieplant, maar nog niet direct met de kracht van arabica koffiebonen. Dit kwam vooral omdat ze de Arabica koffieplant als sierplant gebruikten. Pas een aantal jaren later kwamen ze tot de ontdekking dat het meer was dan alleen een sierplant met opvallend leuke rode besjes. Tegen het einde van de 19e eeuw bestond 90 procent van de export van Guatemala uit koffie, waarvan een overgroot deel arabica koffiebonen die verbouwd zijn op de meest bijzondere plekken die dit mysterieuze land te bieden heeft.

Guatemala staat bekend om haar prachtige bezienswaardigheden. Waaronder mysterieuze ruïnes, vele vulkanen, prachtige turkoois gekleurde meren waarin je simpelweg moet zwemmen van jezelf en speciale arabica koffie waar je geen genoeg van krijgt. Guatemala staat vooral bekend om de hoogwaardige kwaliteit Arabica koffiebonen. Na Colombia staan ze tweede op de wereldranglijst van koffielanden die de kwalitatief ’t beste product leveren.